Saturday, July 31, 2010

Begedil Kentang...yum yumm

Assalammualaikum.......syokkan klu petang2 cuti hari Sabtu nie dpt merehatkan diri tp pening plak kepala Niena bila Anis dan Azreen buat perangai...asyik bergaduh je bak kata kawan Niena..'budak perempuan mmg kuat cemburu,klu adik-beradik lg lah'...asyik nk mengadu jer pastu bertekak....Tu sbb klu Niena nk beli apa2 semuanye kn sama...sampaikan baju pun kn beli sama klu xsama....xpayah belilah..bt berebut jer...

Takpelah, lupakan sekejab bab Anis dan Azreeen...tengahari tadi tak tau mcmane rajin plak Niena nak memasak begedil...mungkin sebab dh lama teringin tp xdpt jgk nk cr..Jadi Niena pun masaklah begedil kentang tu sendiri....kompem dpt bt byk2 kan...hehehe...



ha....ni le begedil yg Niena bt tu...emmm cedap!..(hahahaha puji diri sendiri lak)..o.k lah ader member Niena yg pernah tanyer dulu cmner nk wat begedil nie sbb masa Niena bg dia dulu dh lama dh jd bila teringat blk nk bt sempatlah Niena tangakp gamb cr2 nk membuatnyer...malu lak nk bg resepi sbb bt pun bkn le lawa sgt...ader yg besor, ader yg kecik...ikut suke hati je nk bt...ha nie cara nak wat begedil tu..


Bahan2:

1.Kentang (dipotong kecil2)

2.Daging kisar ataupun isi ayam

3.Serbuk lada hitam

4.Daun sup dan daun bawang (dihiris2)

5. Sedikit garam

6. Telur (dipukul)

7. Bawang besar (potong dadu kecil2)

Cara nk buat:

1. Mula2 potong kentang kecik2 mcm nie sbb nanti nk digoreng...



pastu goreng le kentang tu sampai masak,



pastu angkat, tumbuk sampai lumat..Klu rasa ader geram kt saper2 tu, memang compemle kentang tu akan ditumbuk selumat2nyer...hehehe..tp klu bleh bt le dgn kasih sayang sbb nnt nk bg family mkn jgkkan dan klu dgn kasih syg kompem masakan akan jd sedap punyer...xcaya?...cube ler!...Oklah abis je tumbuk kentang smp lumat pastu masukkan daun bawang ngan daun sup, bawang yang dipotong dadu kecik2, serbuk lada hitam, daging kisar dan garam...Daging kisar tu ikut suka le kadang tu ader org suka banyak ..ader org suka sikit jer..klu ikut kan sukatan betul2 utk 1 kg kentang,guna 200 gm daging kisar tu..gaulkan!




ha...nilah daging kisar yg Niena guna..


bawang besar yang dipotong dadu kecik2..tp dlm pic ni nampak mcm besar jer?



daun sup dan daun bawang



pastu bila dh sebati, kepal bulat2 dan leperkan sikit.....jangan terlalu leper lak sbb nnt bila tgh masak, begedil tu akan pecah...dh x cedap! hati pun dh xde mood nk bt....emmmm...


begedil yg dikepal dan dileperkan


ok bila dh kepal2 smp habis.....dh leper2 kan...........bolehlah kita goreng....Tapi sebelum tu celupkan dulu begedil tu dlm telur yg dh dipukul td....pastu dush!.....masuk dlm kuali yg panas...dlm kuali tu pastikan ader minyak masak dulu...kang kata kuali panas tp xde minyak masak tah jd aper lak lepas tu nnt....hehehhe


telur yg dipukul


Ha..dh siap pun...jd blehlah kita mkn...(tp jgn lihat pd bentuk rupanyer yg bermcm2 saiz)..




selesai je km mkn tghari,petang tu km pun bersiap2 nk keluar...boring jgkkan klu asyik terperap je kt rmh..tambahan plak nk dekat bln puasa..nnt xlarat plak nk gi shopping2..nk tau km pg mn?.....hem...kata nk shopping2kan,sempat shopping sehelai dua baju je pastu trus pg................................popular book store..anak2 Niena dh bising nk pg sn...emm..aper lg km trus pg Jasco...








Anis Azalia dan Anis Azreen

*ni entry hr sabtu tp dpt publish hr nie plak

1 comment: